Ga naar de inhoud

Heupklacht rechts – Je plek innemen

Een opgewekte vrouw met energie voor 10 komt binnen. Ik ken haar voorgeschiedenis al een klein beetje. Al een paar jaar loopt ze naar de fysio en de osteopaat voor haar heupklacht rechts. En ja, ook haar lage rug doet wat pijn.

Ze weet dat ze bij mij welkom is, als ze ook open staat om ook iets verder dan alleen haar lichamelijke klacht te kijken. En ze staat open. Al is het alleen al omdat ze bijna geen stap meer vooruit komt zonder hevige pijn.

Ze is een oplossingsgerichte vrouw. Problemen zijn er om aan te pakken. En eigenlijk weet ze ook niet wat stoppen is. Ze gaat maar door.

Ze kan zich heel goed focussen op de ander. Hun problemen relativeren, ondersteunen, oplossen wanneer nodig en zichzelf daar bij wegcijferen.

De vragen die gericht zijn op haarzelf roepen duidelijk een reactie van geraakt-zijn op. En jawel, ze praat er ook weer graag overheen. Dus pendelt ze heen en weer tussen geraakt-zijn en babbelen over.

Lichamelijk onderzoekt toont duidelijk de beperkingen in haar rechterheup, onderrug en andere gebieden. Tijdens het behandelen blijf ik haar spiegelen, zodat ze op en neer kan blijven pendelen tussen voelen en babbelen.

Na de behandeling gaat ze, met amper pijn, de deur uit … met een vervolgafspraak op zak.

Ik zie haar 2 weken later. De heupklachten zijn in de afgelopen 2 weken wisselend qua karakter. Pijnvrij, dan weer heftig.

Ze gaat al wel relaties inzien … wanneer ze zichzelf voorbij loopt en niet stil staat bij de betekenis voor haarzelf.

Naast de lichamelijke behandeling, leert ze een oefening aan waarbij ze ervaart wat het is om in je kracht te staan. En ze neemt het beeld mee.

De keer daarop nemen we haar gezin door. Wat er zich afspeelt en wie waar staat in het gezin? We tekenen en we gaan op verschillende plekken staan. En zo ervaart zij dat haar zoon de positie inneemt van echtgenoot en echtgenoot van kind.

Stap voor stap gaat ze haar eigen plek innemen. In het gezin, in haar kracht …

Het is een proces om opgedane wijsheid vol te houden. En dat maakt dat ze een keer of 4 per jaar een afspraak heeft. Indien nodig een extra afspraak.